Idrottsforskning. En metanalys som har sammanställts grafiskt av Sportscience.se, undersökte bland annat effekter på smärtupplevelse och rörlighet av foamrolling före och efter träning. Foamrolling före träningspass ökade rörligheten, helt enkelt hur stort rörelseutslag försökspersonerna kunde göra i träningen som följde efteråt. Foamrolling efter träningspasset minskade i sin tur muskelsmärtan och den övergripande smärtupplevelsen – visar studien.
Foamroller är ett träningsredskap som många tränande använder för att stretcha muskler, triggerpunkter och senor genom att rulla över olika ytor på kroppen. Foam rollers marknadsförs med lovord om minskad muskeltrötthet och träningsvärk och förbättrad återhämtning, varför det ofta används som ett redskap för återhämtning och minskad träningsvärk. Men funkar det?
Målet med den här meta-analysen var att undersöka hur effektivt foamrolling är före träning, som en del av uppvärmningsaktiviteter, och som en återhämtningsmetod efter sprint, hopp, styrketräning – samt som en strategi för ökad rörlighet och minskad smärtupplevelse. Meta-analys är samma sak som översiktsartikel, vilket betyder att den här rapporten i själva verket är en sammanställning av tidigare publicerad forskning i ämnet, i det här fallet 21 olika studier på redskap för själv-massage som matchade forskarnas kriterium. Så vad kom man fram till?
I vissa av studierna användes foam roller och i andra en sticka för själv-massage. Foam rollers verkar ge en större effekt på återhämtning av styrkeprestation jämfört med en massagesticka. Men effekten mellan olika redskap verkar inte vara praktiskt relevant. Effekten av foamrolling på prestation och återhämtning, baserat på de samlade forskningsrapporterna, verkar vara minimal men kan troligtvis fortfarande vara relevant i vissa sammanhang. Till exempel om du vill förbättra din prestation inom sprint, öka din rörlighet eller minska upplevelsen av smärta. På det sättet fungerar foamrolling sannolikt bättre som en del av uppvärmningen jämfört med återhämtning. Det visar åtminstone den forskning som har publicerats i ämnet hittills.
Referenser: