Connect with us

Bränna fett

Snabbguiden till att deffa: del 1 – så lyckas du med planeringen

Published

on

Är du på jakt efter att ta fram muskeldefinition? Vill du få synliga magmuskler och är du redo att gå på hård diet för att nå ditt mål? Då vill du läsa den här artikeln för att ta reda på hur du gör!

När det kommer till att bränna fett och ta fram muskeldetaljer är det lätt hänt att man drunknar i detaljer om bästa diettipsen eller den mest fettbrännande träningen. Den här artikeln är menad som en simpel guide där du får ta del av dem allra viktigaste och mest fundamentala sakerna som kommer göra att du går ner i kroppsfett och börjar plocka fram muskelmassan.

Tiden innan dieten

Fettförbränning är en ganska simpel process som kräver väldigt mycket energi och järnvilja. Det är en tid då energin blir lägre, den mentala styrkan hela tiden blir utmanad och träningen kan komma att lida. För att inte kasta sig in i den här världen utan någon kontroll gör lätt att man tappar fokus och glömmer bort vad man håller på med. Därför finns det några knep som du vill ta till innan dieten startar.

Det första knepet är att ha en förberedelseperiod. Det här kan vara allt från en till fyra veckor där du börjar hålla mer koll på kalorierna och äter dietmat, men utan att ligga på ett kaloriunderskott – mer om det senare.

På det här sättet förbereder du dig mentalt och kroppsligt på vad som komma skall och övergångsfasen där du börjar ta bort kalorier blir inte lika jobbigt som om du hade gått från att inte räkna eller att vara på ett överskott för att direkt hoppa till ett kaloriunderskott. Det finns dock en till sak du vill göra här!

Det andra du vill göra är att du börjar hålla stenkoll på din näringsindelning – protein, fett och kolhydrater. Det här är en del i förberedelserna och de här siffrorna kommer inte att förändras förutom att du tar bort 100-125 gram kolhydrater – mer detaljer längre fram i artikelserien. På det här sättet har du lagt en bro som tar dig från dina kalorier idag till de du ska äta på diet, vilket minskar risken till cravings tidigt på dieten. Sen vill du göra upp en stridsplan!

- Läs även:  Så bygger du muskler och bränner fett samtidigt - utan att gå ner i vikt

Vid ritbordet

Samtidigt som du påbörjar din pre-diet vill du börja planera inför din riktiga diet. Du vill lägga upp en formel som du följer. Hur många gånger i veckan du ska väga dig och ta mått, vilken tid på dygnet och under vilka omständigheter? Ska du väga dig innan frukost varje måndag eller när passar det dig? Skriv upp det här så tidigt du kan och följ den planen, för att annars är det lätt hänt att disciplinen tryter redan från starten.

En annan sak som du vill skriva upp är varför. Du vill skriva ner dina tankar och formulera en tydlig målbild där du vet varför du vill deffa. Här vill du se till att du skriver fullständiga meningar och ger ett konkret syfte till din diet. Du vill ha något att kunna falla tillbaka på när du upplever att det känns svårt eller tufft att fortsätta. Då vill du ha det här startdokumentet som du kan titta igenom och hela tiden bli påmind om vad du håller på med, men framförallt – VARFÖR!

Vid den här delen i din planering kan du även skriva upp lite riktlinjer för hur du vill tänka i vissa situationer. Om du exempelvis skulle få jobbigt sötsug kan du skriva upp en plan för det.

  • ”Om jag blir sötsugen ska jag tänka på varför jag gör det här. Vad är viktigast? Lösgodis eller att nå mitt mål? Titta på det här om du känner för att ge upp och gå loss på godishyllan!”

Om du vet att du kommer sakna vissa livsmedel eller någon form av kostavvikelse kan du skriva upp en enkel manual till dig själv där du berättar hur du ska hantera dessa situationer i förebyggande syfte. Då kan du alltid gå tillbaka och känna efter när sötsuget väl kommer. När du har gjort det här vill du göra en tidsuträkning – läs vidare för att ta reda på hur!

Hur lång tid tar det att deffa?

Det första som du vill bli bekväm med är det faktum att ingen diet är den andra lik eller för den delen linjär. Det kommer att gå upp och ner, fram och tillbaka för att sedan helt stanna upp. Det är helt enkelt en del i processen och ingenting du behöver oroa dig för. Det andra är att du inte vill bli fixerad vid vikten. Vågen visar bara så mycket och en utebliven viktnedgång eller kanske till och med en viktuppgång är inte synonymt med att du inte har bränt fett. Det kan helt sonika handla om att din kropp reglerar och kompenserar för den förlorade fettmassan med att hålla extra vatten eller liknande.

- Läs även:  Så ska du träna för att bygga stora trapz - 7 metoder som ger resultat

Med detta sagt kan vi nu börja att räkna ut ungefär hur lång tid det kommer ta för dig att genomgå din transformation. Det är svårt att säga exakt hur mycket du behöver gå ner i vikt, men en tumregel som du kan satsa på är att du i snitt kan gå ner 1.15 kilo i veckan. Då kan du dividera den vikt du anser dig själv vilja gå ner med 1.15 och få ut antalet veckor du kommer behöva vara på diet.

Om du vill gå ner 15 kilo räknar du alltså ut det så här: 15 / 1.15 = 13 veckor.

Den här siffran kan komma att ändras beroende på hur du ser ut, hur snabbt eller långsamt du ger och hur mycket du fuskar med kost- och träningsplanen på vägen. Det här ger dig dock goda riktlinjer för hur du kan planera din diet och lägga upp en kalender där du fyller i invägningsdagar, eventuella fuskmåltider och andra komponenter du vill ha med i din dietplanering. Det är aldrig fel att lägga till eller ta bort veckor beroende på hur pass nöjd du är när det börjar att närma sig. Det du däremot inte vill göra är att ha en för avslappnad inställning till den givna tidsramen. Det är ett sätt för dig att känna tidspress och ett prestationskrav på samma gång.

Sammanfattning

Köp en kalender, skriv upp det i telefonen eller gör anteckningar i ett block. Oavsett hur du väljer att gå tillväga vill du skriva upp hur länge du får hålla på, när du ska ta mått och vikt, varför du gör det här och motivationstexter för hur du ska tänka när åtrån är svår och du vill ge efter för glass och pizza.

- Läs även:  Träna isometriskt och bli statiskt råstark!

En plan blir bara en plan när du skriver ner den. Innan dess är det lösa tankar och idéer som kan komma att förändras med tiden. Det du är bombsäker på idag kanske får en lättare modifikation imorgon och på en vecka har du helt och hållet ändrat uppfattning, speciellt på diet.

En plan i print, nedskriven och klar är slutgiltig och kommer alltid vara något du kan förlita dig på när dina tankar börjar fara längre in på dieten.

Vill du veta hur du räknar ut dina kalorier för att lyckas med deffen? Läs del två här!

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

12 Comments

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.