Connect with us

Hälsa

Hur du identifierar träningsmyter – och lär dig att undvika dem för alltid

Published

on

Har du svårt att helt säkert veta vad som är sant och falskt när det kommer till träningsmyter? Speciellt när det handlar om att göra sig av med kroppsfett? Låt den här artikeln ge dig kött på benen och göra dig till en lögndetektor!

Ett av dessa tre påståenden är falskt – kan du gissa vilket det är?

A: Sit ups bränner fett på magen.

X: Du kan gå ner i vikt utan att träna.

B: Du gör dig av med kroppsfett medan du sover.

Svaret avslöjas i slutet av artikeln.

Uppkomsten

Det kan finnas många skäl till varför en träningsmyt uppstår. Det kan vara finansiella avsikter från något företag som vill sprida information som kan gynna deras verksamhet. Det kan handla om ett simpelt missförstånd som har lett till missvisande vidareförande av information eller helt enkelt att man inte vet mer om ämnet som berörs av denna myt.

Inget av dessa alternativ behöver vara fel, så länge det är med goda avsikter är det inget mer än ett enkelt missförstånd. Det som dock kan vara till en persons nackdel är när omgivningen spelar på den här ovissheten.

Därför är det viktigt att du som läser det här försöker att absorbera det som du nu ska få lära dig i den här artikeln om hur man identifierar och slår sönder träningsmyter.

Ett varningens ord – vilseledande manövrar kan förekomma, så höll ögonen öppna!

Är det för bra för att vara sant?

Ett rimligt förhållningssätt som du kan ta med dig när det kommer till kost- och träningsvärlden är att ett resultat alltid återspeglas av en insats med lika värde som resultatet.

Det här betyder att om du vill gå ner 25 kilo kommer insatsen att behöva återspegla hur pass komplext eller omfattande målsättningen är. Om du då istället vill gå ner 0.5 kilo kommer din insats inte behöva vara speciellt stor.

- Läs även:  Träna till failure: Hur ofta och hur mycket för muskler och styrka?

Om någon eller något påstår att du kan få ett visst resultat utan att behöva göra insatsen är det här ett tydligt tecken på att det doftar myt eller ren lögn.

Ett fabricerat exempel på detta kan vara: ”Gå ner 30 kilo på 30 dagar – köp en burk redan idag”.

Här finns en tidsram, ett resultat, men ingen egentlig insats presenterades. En mer trovärdig version hade kunnat se ut så här: ”Gå ner 30 kilo på 15 veckor – med PT Online”.

Hitta den felande länken

I föregående exempel kunde du se två varianter, varav den ena var överdriven och med största sannolikhet en bluff, medan den andra lät mer trovärdig och dessutom hade någon form av insats som kunde tänkas återspegla målbilden och det önskade resultatet.

Låter det för bra för att vara sant är det oftast så, hur mycket man än önskar att det inte vore på det sättet.

En annan varningssignal är ifall det är något påstående som du inte har hört eller sett någon genomföra. Ett exempel är magträningsband som påstås ska kunna träna bort fett från magen och ta fram magrutorna på bara några veckor – framför TV’n dessutom.

Det här vore fantastiskt, tro mig. Jag är den första att erkänna det, men har du hört om någon som har köpt sagda produkt och åstadkommit vad som reklamen påstår? Precis! Det är ett tydligt tecken på att det är något lurt på gång. Om det stämde det de sa hade det varit en världssensationen och inte gått på reklam-tv klockan tre på natten.

- Läs även:  Träning med skolios resulterade i sträckning i höftböjarmuskel

Har budbäraren ett syfte?

En tredje sak som du vill titta på är vem det är som skriver, påstår eller exponerar det du ser? Har personen eller företaget något ekonomiskt intresse av att du går igång på det du blir visad?

Med det menar jag att om det till exempel är ett företag som försöker att sälja en produkt genom att utlova orimliga resultat är det ett solklart tecken på att något inte stämmer.

Oavsett vad det gäller vill du alltid titta på ursprunget. Varifrån kommer detta och vem eller vilka påstår att det är sant? Har de någon vinning i att jag tror på det här?

Det här är en nyckelkomponent när det kommer till att totalt förstöra myter om kost och träning. Se till att vara vaksam på den misstänkta mytens ursprung och skapare för att på bästa sätt kunna utvärdera sanningshalten i sagda produkt eller påstående.

Är det rimligt?

Du kan även fundera på om det som du tar del av är rimligt. Kan det verkligen stämma det här?

Om det till exempel är någon övning som sägs ska kunna träna bort allt kroppsfett runt magen kan du behöva stanna upp och fundera på om det verkligen är rimligt. Kan det tänkas att kroppen fungerar så effektivt eller är det så att muskler och fett är två separata vävnader som inte har någon direkt påverkan på varandra?

Om du gissade på alternativ B hade du rätt och är på god väg till att bli en mytsprängare. Om inte vill du gå tillbaka en rad och klura lite till, för att sedan fortsätta.

- Läs även:  Träna med gummiband och bli mer explosiv!

Många enkla myter kan man totalförstöra genom att ta påståendet ett varv runt i hjärnkontoret. Försök ta reda på om det verkligen kan stämma endast genom att klura på det själv. Det kommer att träna dig till att tänka kritiskt, men också att skapa dig en egen uppfattning och sätta dig in i kost- och träningslära i samma veva. Vem vet? Du kanske hittar ett nytt intresse i kunskapernas värld?

Sammanfattning – och svar på första frågan!

Det finns många saker som är otroliga, men som inte stämmer överens med verkligheten. Därför är det bra om du kan utveckla ett kritiskt öga för detaljer och börja känna efter och smaka på den information som du blir presenterad.

Skulle du inte komma på ett svar på egen hand kan du alltid söka på internet där tusentals andra har undrat samma sak och förmodligen kommit fram till ett svar gällande om det är sant eller inte. Allt för att du ska få en så trevlig träningsupplevelse som möjligt och få resultat snabbare och enklare.

Svar på första frågan: A – Sit ups bränner inte fett på magen. Det går inte att punktförbränna någon del på kroppen.

Vill du läsa mer om vanliga myter om fettförbränning hade du älskat den här artikeln!

Missa inte viktiga tips och tricks från Styrketräning.com, följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev – eftersom ingen har blivit stark genom att vara svag.

Copyright © 2015-2019 Styrketräning.com | Alla rättigheter är reserverade, uppenbarligen.